21/6/2025 – Maak kennis met onze SOH’s: Sandra, Ria en Jorinde
In onze praktijk werken drie ervaren Spreekuur Ondersteuners Huisarts (SOH): Sandra, Ria en Jorinde. Sandra was de eerste die deze rol op zich nam, en inmiddels zijn ook Ria en Jorinde vaste gezichten binnen het team SOH’s.
Wat is een SOH?
Een SOH is een doktersassistente die een aanvullende post-mbo opleiding heeft gevolgd. Dankzij deze opleiding kunnen zij zelfstandig spreekuren draaien en patiënten zien met veelvoorkomende klachten. Dit ontlast de huisarts en zorgt ervoor dat patiënten sneller geholpen worden.
De SOH beoordeelt hoe urgent een klacht is en bepaalt of de huisarts moet worden ingeschakeld. Sommige klachten behandelt de SOH volledig zelfstandig. Alles wat besproken en gedaan wordt, wordt zorgvuldig vastgelegd in het elektronisch patiëntendossier (EPD). De huisarts blijft altijd eindverantwoordelijk.
Wat doet een SOH precies?
De SOH werkt in de huisartsenpraktijk en is opgeleid om zelfstandig medische zorg te verlenen bij een aantal veelvoorkomende klachten. Tijdens de opleiding leren zij hoe ze klachten moeten beoordelen, behandelen én welke nazorg nodig is.
Hieronder zie je een aantal klachten waarmee je bij de SOH terecht kunt:
- Allergische huidreacties
- Bijtwonden
- Brandwonden
- Splinters in de huid
- Verstuikte enkel
- Keelpijn
- Plasklachten bij vrouwen
- Neusbloedingen
- Schaafwonden
- Snij- en scheurwonden
- Verkoudheid en bijholteklachten
- Bloeduitstorting onder de nagel
- Tand door de lip
- Teenletsel
- Tekenbeten
- Insectensteken (zoals van een wesp of bij)
Dankzij de inzet van onze SOH’s kunnen we jou sneller en doelgerichter helpen. Heb je een van bovenstaande klachten? Dan is de kans groot dat je bij Sandra, Ria of Jorinde terechtkomt!