Blog
Terug naar Nieuws

AstraZenica vaccin voor 60 jaar en ouder

08/04/2021 – Het ministerie van VWS heeft zeer recent laten weten dat het covid-19-vaccin van AstraZeneca (AZ-vaccin) alleen nog mag worden ingezet voor mensen van 60 jaar en ouder. Het aangepaste, tijdelijke beleid wordt daarmee nu permanent het vaccinatiebeleid. Huisartsen kunnen dus doorgaan met het gebruik van dit vaccin voor de doelgroep van 60 jaar en ouder. De minister van Volksgezondheid zegt dit besluit te hebben genomen op advies van de Gezondheidsraad en na bestudering door het Europees Medicijn Agentschap (EMA).

Wat betekent dit besluit voor vaccinatie vanuit huisartsenpraktijken?

Huisartsenpraktijken vaccineren met AstraZeneca in deze eerste vaccinatieronde:

  • mensen van 60 tot en met 64 jaar (geboortejaren 1956 t/m 1960). Dat kan gewoon doorgang vinden met AstraZeneca, daarvoor is het vaccin veilig genoeg gebleken.
  • Ook kan AstraZeneca nog steeds worden ingezet voor de thuisvaccinatie van niet-mobiele thuiswonende ouderen, die niet naar een GGD-locatie konden worden vervoerd, zolang zij 60 jaar of ouder zijn.
  • Tevens kan de vaccinatie doorgaan met het 60+ deel uit de volgende medische hoog-risicogroepen: patiënten met het syndroom van Down (met geboortejaren 1946 t/m 1960) en patiënten met morbide obesitas (BMI >40) (met geboortejaren 1946 t/m 1960).

Mochten praktijken nog vaccin overhouden na inenten van deze groepen, dan zou onze voorkeur zijn dat ze deze spillage kunnen inzetten voor mensen in hun praktijk van 65 jaar en ouder. We verwachten dat het ministerie en het RIVM daar ook morgen (vrijdag 9 april) duidelijkheid over zullen geven.

Mensen jonger dan 60 jaar die al wel een eerste AstraZeneca-vaccinatie hebben gekregen en daarbij géén ernstige bijwerkingen hebben gekregen, kunnen veilig de tweede prik van dit vaccin (12 weken na de eerste) gewoon krijgen, zo stelt de Gezondheidsraad.

Vaccinatie huisartsen en medewerkers 

Onze huisartsen en medewerkers zijn al uitgenodigd om te worden gevaccineerd door de GGD, zodat zij niet hebben hoeven te wachten op de levering aan de praktijk.  

Registratie

De vaccinatie van patiënten worden geregistreerd u in het Huisartsen Informatie Systeem (HIS). Vanuit het HIS worden vaccinatiegegevens van mensen die daar toestemming voor hebben gegeven, doorgegeven aan het centraal register van het RIVM.

Uitvoering vanuit de Ark

De huisartsen in Krimpen aan den IJssel vaccineren vanuit De Ark, Burgemeester Aalberslaan 43, 2922 BC Krimpen aan den IJssel

Written by Kees van Dalsen

No Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *