12/12/2020 – De gemeente Krimpen aan den IJssel staat hoog in de coronalijstjes van de tweede golf als het over aantal zieken, aantal ziekenhuisopnamen en aantal sterfgevallen gaat. Is er een verklaring en wat is de impact op de huisartsenzorg?
Een eenduidige verklaring van de hoge scores in Krimpen aan den IJssel is er niet, zegt Caroline Vercouteren, manager zorggroep bij Gezondheidscentrum Krimpen en coördinator corona-aanpak. „We hebben daarover met de burgemeester en andere instanties gesproken, maar er is niet een specifieke bevolkingsgroep, woonwijk of appartementengebouw aan te wijzen waar de ziekte extra vaak voorkomt. Het zit in het hele dorp. De enige verklaring die we kunnen bedenken, is de vergrijzing. Er wonen behoorlijk wat 85-plussers in het dorp, ook behoorlijk wat kwetsbare mensen. Al merken we dat tijdens de tweede golf meer jongeren worden getroffen dan tijdens de eerste.”
Het hoge aantal besmettingen vergt veel van de huisartsenpraktijken. „Al sinds maart zijn er aparte spreekkamers in het gezondheidscentrum ingericht voor patiënten die een afspraak willen met de huisarts, maar óók verkoudheids- of andere coronaklachten hebben en dus niet in de eigen praktijk gezien kunnen worden. Daardoor konden deze patiënten gedurende de week in het eigen dorp terecht en hoefden ze niet naar de huisartsenpost in het IJssellandziekenhuis in Capelle aan den IJssel. De vijf huisartsenpraktijken hebben ook afgesproken elkaar bij te springen als de zorg in gevaar komt doordat artsen in quarantaine moeten. Gelukkig is dat nog niet nodig geweest.”
De situatie heeft zijn weerslag op de bevolking. „Het aantal angstklachten is wel enigszins toegenomen; we verwijzen dit jaar meer mensen door naar praktijkondersteuners ggz.”
Mensen stellen zich ook op de situatie in, zegt Vercouteren. „Tijdens de eerste golf spaarden mensen klachten op. Daarna, in de zomer, kwamen ze soms met drie of vier klachten tegelijk naar de dokter. Tijdens de tweede golf is de gewone zorg wel doorgegaan. Een aantal mensen kiest voor beeldbellen. Er zijn ook patiënten die bijvoorbeeld een bloeddrukmeter aanschaffen om zelf controles te kunnen doen.”
Artikel uit het RD van zaterdag 12 december 2020, journalist: Rens Vogelaar, geinterviewde: Caroline Vercouteren, manager zorggroep en corona Krimpen aan den IJssel.