OMT-V-advies

Op 26 juli 2022 heeft het 1e OMT-vaccinatie COVID-19 (kortweg OMT-V) een advies uitgebracht over een revaccinatiecampagne in het najaar. Hoewel niet goed te voorspellen, dient er rekening mee gehouden te worden dat een toename van infecties zal ontstaan in het najaar. Daarom adviseert het OMT-V om een revaccinatiecampagne tegen SARS-CoV-2 voor te bereiden en vanaf ongeveer half september met vaccineren te starten. Daarbij wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van de nieuwe bivalente mRNA-vaccins.

Bivalente vaccins

Naar verwachting zullen de bivalente mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna in september door de EMA goedgekeurd worden en kort daarna beschikbaar komen. Deze bivalente vaccins gericht tegen zowel omikron BA.1 als de Wuhan-virusvariant bieden een bredere bescherming in vergelijking met de monovalente Wuhan-vaccins. Het is nog onduidelijk voor welke leeftijdsgroepen deze vaccins worden geregistreerd en of zij ook gebruikt kunnen worden voor de basisserie.

Besluit van de minister

Naar aanleiding van het advies van het OMT-V heeft de minister van VWS besloten om vanaf half september een nieuwe vaccinatieronde te laten uitvoeren. De revaccinatie (genaamd herhaalprik) wordt als eerste aangeboden aan de ouderen en medische risicogroepen (griepgroep). Gelijktijdig zullen ook de zorgmedewerkers actief worden uitgenodigd via hun werkgever. Daarna komt de vaccinatie ook beschikbaar voor iedereen van 12 jaar en ouder op eigen verzoek.